Referenser

 

Mår vi bättre av dagsljus?

Både människor och växter behöver solljus för att må bra. Många undersökningar är gjorda kring de positiva effekterna av dagsljus, och alla vet att på våren, när solen kommer fram mer, så blir vi oftast piggare och gladare.
Många hus är byggda eller byggs till på ett sådant sätt att vanliga fönster på fasaden inte räcker till för att alla rum ska kunna få in dagsljus.

Solatube är ett dagsljussystem som fångar in dagsljuset med en patenterad kupol på taket, för maximal miljö- och energieffektivitet. Solljuset överförs genom en mycket högreflekterande tub (99,7% reflekterande). Ljuset träffar sedan en prisma som sprider det naturliga dagsljuset ut i rummet.
Solatube, även kallad ljustunnel finns i tre olika storlekar 250 mm (160DS), 350 mm (290DS) och 530 mm (750DS) i diameter.

Ulf Peterson jobbar som utredare inom fastighetsförvaltning. 2001 lät han installera en Solatube 160DS i sitt hem i Floda.

– Vad tycker ni om Solatube® dagsljussystem?
Jag tycker att det är en jättebra lösning för att få in dagsljus i mörka rum där man inte kan få in ljuset genom ett vanligt fönster.

– Vilka fördelar ser du med Solatube® dagsljussystem?
Att man inte behöver tända ljuset varje gång man går in i ett rum och att rummet upplevs som större. Att det har varit underhållsfritt i 11 år.
Mest imponerad var jag av att installatören fick tätt på taket. Jag hade förväntat mig ett problem där. Det gjordes snabbt och lätt, det tog 4 timmar. Inga läckage på vinden vid genomföringen. Ingen kondens. På den tiden fanns det inte rotavdrag, men det finns ju nu.

– Kommer ni att beställa fler Solatube® dagsljussystem?
Ja, det har jag faktiskt gjort, men till Fabs AB, det kommunala fastighetsbolaget i Alingsås.

Jag var projektledare för ombyggnaden av Fabs eget kontor på Smålandsgatan 1 i Alingsås 2011. Fabs ville få in dagsljus i sina fastighetsteknikers arbetsrum och dom hade funderat på att sätta in en liknande lanternin som fanns på ett annat ställe i huset. Representanter från Fabs referensgrupp kom och kikade på Solatube hemma hos mig. Dom tyckte den såg bra ut. När installationen av 4 st Solatube i deras arbetsrum var klar blev de förvånade. Dom hade inte räknat med att det skulle bli så bra.

– Hur skulle du vilja rekommendera Solatube® dagsljussystem?
Kan man inte få in dagsljus genom att sätta upp ett fönster så är Solatube ett bättre alternativ än takfönster eller lanterniner och också mer kostnadseffektivt.
Solatube är också säkrare installationsmässigt när det gäller täthet mot väta jämfört med takfönster och lanterniner. Det är viktigt.
Det ger en annan dimension när dagsljuset sprids ut i rummet.

Solatube zonerUPPSAMLINGSZON
1 – Ljusbrytande Kupol
En patenterad Fresnel lins bryter ytterligare ljus ner i tunneln – lågt vinklat ljus som annars skulle ha passerat genom kupolen och gått förlorat.

2 – Ljusreflekterande skiva
Denna unika reflektor installeras i kupolen och ökar dramatiskt mängden ljus som når in i tunneln genom att reflektera lågt vinklat morgon, kvälls och vinterljus in i tunneln.

ÖVERFÖRINGSZON
3 – Högreflekterande tunnel
Starkt, superreflekterande material som överför ljus som kupolen ovanför har samlat upp och levererar det till rummet under. Ju högre reflektans det är på materialet i tunneln, desto mer dagsljus når rummet.

LEVERANSZON
4 – Innertaksprisma
Ljusprisman är nödvändig för att fördela ljuset jämnt i rummet under. Dubbelskiktet i prisman förstärker isoleringsförmågan och UV filtrering eliminerar solblekning på mattor, möbler och tapeter.

Lars Åkesson, radhusägare i Norumsgärde, Tuve. 2011 lät Lars installera en Solatube 290DS ljustunnel i sin hall på övervåningen, ett rum han i många år upplevt som väldigt mörkt.

– Hur blev installationen av ditt Solatube® dagsljussystem?
Jag är mycket nöjd! Den gav betydligt mer ljus än vad jag hade trott och nu är det ändå en molnig dag.
Placeringen i trapphuset är perfekt, den ger ljus i alla tre våningsplanen. Den sprider också ljuset bra i sidled. Den drar ingen ström.
– Kan du rekommendera andra att installera en Solatube®?
Absolut, det kan jag!

Lars i sin ”nya” hall med Solatube

Lars håller en täckplatta för prisman på Solatuben för att se hur mörk hans hall var innan installationen.

Daniel Augustin i sin 60-talsvilla i Lerum med Solatube 290DS.

Varför ljustunnel?
– Vi ville tillföra ljus till mitten av huset, som är ett enplanshus. Sektionen mellan sov- och sällskapsdelen saknade naturligt ljusinsläpp. En ljustunnel är en enklare installation än ett takfönster och mer estetiskt tilltalande. En infälld prisma påverkar inte interiören så som ett takfönster skulle ha gjort. Dessutom har den belysning, vilket är bra på kvällarna.
Hur gick ni tillväga?
– En takfirma gjorde anslutningen i taket. Det gick på en förmiddag.
För- och nackdelar?
– Vi har fullt ljusinsläpp hela dagen. Taket ligger i söderläge, men vi har fortfarande samma mängd ljus när solen går över i västerläge tack vare att kupolen på taket fångar upp dagsljus i 360 grader.
– Eftersom ljuset reflekteras ner i röret tillförs ingen värme. Om rummet blir för ljust kan man köpa till en dimmer som reglerar ljusinsläppet. Men det problemet har inte vi. Skötseln är också väldigt enkel. Det räcker om vi torkar av utvändig smuts vart tredje år. Enda nackdelen är väl att vi inte kan se ut som med ett takfönster. Fast det var ju ljus vi främst behövde.

 

       Hall i Torslanda med Solatube 160DS

Före Efter
Vardagsrum i Vårgårda med 290DS
 

 

Solatube installerad i lekrum på förskola

Filmen visar ett rum som ligger mitt i en förskola. Tidigare satt där två taklanterniner, med schakt ner på 1,8 m, vilket gjorde att dagsljuset avtog för mycket på vägen.
Två stycken Solatube 750DS med dagsljusdimmer installerades. Ljus kom då in i rummet och fick en bra spridning med hjälp av Solatubernas ljusprismor. På filmen stängs spjällen till dagsljusdimmern, så man kan se hur det ser ut när det bara kommer in ljus ifrån närliggande rum. Sedan öppnas spjällen igen för att på nytt få in dagsljuset. Filmen är filmad med en vanlig mobilkamera.

Timeline-Solatube-

 

 

Solatube
Solatube dagsljussystem har funnits i mer än 25 år och finns i över 100 länder. Solatube var först i världen med tubformade dagsljussystem och har idag det mest utvecklade tubformade dagsljussystemet när det gäller både teknik och design.

I Ekefors visningshus på Husknuten finns två st Solatube installerade för visning.

Klicka här för att komma till referenser för professionellt bruk.